• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Duurzaamheid en zorg voor de natuur

De relatie tussen mensen en de natuur is een onderwerp wat vaak ter sprake komt. Hoog op de politieke agenda staan onderwerpen als milieu en duurzaamheid. Dat levert voor veel mensen de vraag op: hoe zorgen we voor de aarde en hoe geven we die door aan de volgende generatie?

Vanuit onze christelijke overtuiging geven we veel om het leven van mensen, dieren en natuur. We dragen verantwoordelijkheid over het omgaan met die natuur. Om zeker te zijn van deze zorg is voor ons het biologische keurmerk belangrijk. Daarnaast geeft de interne doelstelling om zo natuurlijk mogelijk te leven een goede basis voor de dagelijkse invulling van het werk en keuzes voor lange termijn.

Sanvita heeft als enige in Nederland volledig biologische paardenmelk zonder kunstmatige toevoegingen. Je bent zeker van goede zorg voor dieren, mensen en natuur. Om te voldoen aan het biologische keurmerk worden al die onderdelen regelmatig door een onafhankelijke en externe auditor gecontroleerd.

Biologische paardenmelk geeft een paar voordelen ten opzichte van paardenmelk zonder het keurmerk. Dat wil niet zeggen dat andere dierverzorgers niet begaan zijn met hun dieren en de natuur. De waarde van het keurmerk is voor ons externe controle en een waterdicht systeem.

Lees hier alle reviews over het gebruik van onze producten. 

Diergezondheid

Zonder gezonde paarden is het verkrijgen van paardenmelk niet denkbaar. Door de biologische certificering zijn we in staat goed te zorgen voor de dieren en de natuur. Merries worden pas als het veulen vier maanden oud is voor 20% gemolken. De veulens blijven er altijd bij. Na zes maanden wordt het melken uitgebreid naar 50%. Vanaf de negende maand worden de veulens overdag een uur of zes gescheiden van hun moeder. Zo leren ze zelfstandig worden en is weer drie maanden later de stap minder groot om volledig zonder moeder te zijn. In de wilde natuur scheiden veulens zich op 8 tot 9 maanden oud van hun moeder af. Tot ongeveer een jaar blijven de veulens bij hun moeder.

Een leuk weetje: koeien, geiten en schapen blijven zonder kalfje of lammetje melk geven zolang ze gemolken worden. Soms wel tot 350 dagen lang. Paarden geven melk zolang het veulen in de buurt is. Gaat het veulen weg of is het veulen niet bij het melken, komt er geen melk.

Daarnaast worden hengsten geselecteerd op stamboom zodat inteelt niet voor kan komen. De hengsten die weg gaan worden gebruikt om mee te fokken of voor hobby. Er worden geen hengsten geleverd aan mesters voor de slacht. 

De merrieveulens volgen de oudere merries na ongeveer twee jaren op. Deze gaan intern of bij hobbyisten met pensioen. Dit gebeurd meestal op een leeftijd van zo’n 15 tot 20 jaar. Gemiddeld worden paarden van dit ras zo’n 25 jaar oud.

paardenmelk biologisch sanvita

Geneesmiddelen en antibiotica

Beter voorkomen dan genezen; maar dan wel op een natuurlijke manier. Preventieve antibiotica is in de biologische landbouw verboden. Preventief gebruik van reguliere geneesmiddelen is ook niet toegestaan. Dierenverzorgers die achter de biologische kwaliteitsborging staan, gebruiken bij voorkeur natuurlijke of homeopathische geneesmiddelen.

Gelukkig komt ziekte op een kudde die biologisch gevoerd en geweid wordt heel weinig voor. Mocht het voorkomen gebruiken we homeopathische geneesmiddelen. Om een exacte diagnose te stellen is bio-resonantie een uitkomst. Daarmee weet je precies van welk orgaan het paard last heeft of welke bacterie actief is. Voorbeelden van natuurlijke behandelingen zijn een bad met warm water waar het paard in kan staan tegen verzwikking, spierpijn of griep. Ook is acupunctuur bij paarden mogelijk.

Veel kan opgelost worden met biologische supplementen voor paarden of speciale paardenbrok met extra specifieke vitaminen of mineralen.

Kunstmest, gewasbescherming en bestrijdingsmiddelen

De gezondheid van de dieren en mensen staat voorop. Maar ook liefde voor de bodem en de gewassen is een belangrijke drijfveer om biologisch te willen werken. Een belangrijk verschil met gangbaar is dat je op biologische gewassen geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen mag gebruiken. Omdat kunstmest maken veel energie kost, scheelt het bij biologische landbouw energie en broeikasgasuitstoot.

Bodem en kunstmest

Daarnaast is de bodem vaak niet gebaat bij kunstmest. Van nature zijn gewassen bezig met het zoeken naar voedingsstoffen in de bodem met het wortelstelsel. Ook is ondergrondse netwerk belangrijk voor het communiceren met andere planten. Verontreinigingen in de bodem of ziekten en schimmels worden zo doorgegeven in het veld.

Kunstmest maakt gewassen lui. De stikstof en andere stoffen in kunstmest zorgen ervoor dat gewassen geen moeite doen te wortelen en te communiceren. Zonder kunstmest is de opbrengst van het gewas wel lager. Aan de hand van de opbrengst kun je meten wat de natuur ons kan geven. Kunstmatige uitwringing van de natuur is op lange termijn schadelijk voor onze gezondheid, de gezondheid van de dieren en van de bodem.

biologische paardenmelk merries met veulens sanvita

Is biologisch ook GMO vrij?

Biologische producten en voedsel zijn 100% vrij van genetisch gemodificeerde organismen (GMO).

Waterkwaliteit

Veel mensen zijn zich niet bewust van hun invloed op de waterkwaliteit in hun omgeving en in ons land. Door te kiezen voor natuurlijke producten zoals paardenmelk capsules, voorkom je uitspoeling van medicijnen in de natuur. Ook neemt de hoeveelheid medicijnresten in ons drinkwater de laatste jaren steeds toe. Dit komt omdat er simpelweg geen zuivering is die medicijnresten uit water kan zuiveren.

Gezond (drink)water begint bij wat je zelf eet en drinkt. Met de keuze voor paardenmelk capsules kies je voor een natuurlijke oplossing.

Paardenmelk versus moedermelk

Paardenmelk komt van alle melksoorten het meest overeen met moedermelk. Paarden zijn geen herkauwers en geven geen melk als er geen veulen bij aanwezig is. Ook hebben paarden geen uier met groot reservoir.  

Omdat paardenmelk op zoveel punten overeenkomt met moedermelk, is het voor het menselijke lichaam goed te verteren. Daar geldt één uitzondering op: in paardenmelk zit lactose. Bij een lactose intolerantie kun je paardenmelk soms niet gebruiken. Sommige mensen hebben een lactose intolerantie die lijkt op een koemelkallergie. Gepasteuriseerde koemelk ligt ver weg van wat voor het menselijke spijsverteringssysteem goed te verteren is.

Duurzame productie

Bij Sanvita is niet alleen de paardenmelk zelf duurzaam. Ook kiezen we voor duurzame verpakkingen. Dat doen we met het FSC keurkerk. Verpakkingen zoals karton en papier worden gemaakt van hout. Zowel mensen als dieren zijn direct of indirect afhankelijk van gezonde bossen. Bossen zijn een bron van biodiversiteit en onmisbaar voor een stabiel klimaat.

Door te kiezen voor FSC-producten geef je de boseigenaar de middelen om het bos duurzaam te beheren. Dat betekent ook dat bos niet kan worden omgezet in gebieden voor palmolie-, soja- of veeteelt.

merries met hun veulens sanvita

Bedrijfsvoering en pakketverzending

Productie, vervoer en opslag doen we op een duurzame manier. Ons pand en de panden van leveranciers hebben zonnepanelen en transporten plannen we gecombineerd in. Zo reduceren we CO2-emissie.

Daarnaast gaat onze pakketverzending grotendeels met DHL. Sanvita ondersteunt het GoGreen programma van DHL. Het gebruik van 26 sorteercentra met het certificaat BREEAM-Outstanding is een nieuwe mijlpaal. Elektrisch vervoer, fietskoeriers in de steden, het compensatieprogramma en reductie van materiaalverbruik geeft het streven naar nul CO₂ emissie aan.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Bij Sanvita hebben we een bijzondere aandacht voor duurzaam ondernemen. Wij steunen maatschappelijke of humanitaire activiteiten. Als bedrijf met een maatschappelijke betrokkenheid naar mens en milieu, laten we diverse stichtingen meeprofiteren van ons succes. Dit zijn stichtingen met verschillende doelstellingen, gericht op de medemens dichtbij of verder weg.

Ontdek de voordelen van paardenmelk

Meer informatie over ons? Lees het hier