Winkelmandje(0 Producten)
Geen producten gevonden

Wat niet eten bij constipatie: Voeding die je beter kunt vermijden

30 Mar 2024
door Sanvita Healthy

Wat niet eten bij constipatie is een vraag die veel mensen bezighoudt als ze last hebben van een trage stoelgang. Constipatie kan behoorlijk vervelend zijn en je dagelijks leven flink beïnvloeden. Gelukkig kun je met de juiste voedingskeuzes een groot verschil maken. In dit artikel duiken we dieper in de oorzaken van constipatie, welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden en wat je juist wél kunt eten om je darmen een handje te helpen. Daarnaast kijken we naar enkele natuurlijke oplossingen, zoals paardenmelk capsules, die kunnen helpen bij het verlichten van constipatie. Lees verder om te ontdekken hoe je je spijsvertering kunt verbeteren en weer lekker in je vel kunt zitten!

De oorzaken van constipatie: Wat speelt er in je darmen?

Constipatie ontstaat niet zomaar. Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van een trage stoelgang. Een van de belangrijkste oorzaken is een tekort aan vezels in je voeding. Vezels zijn essentieel voor een goede darmwerking omdat ze de ontlasting zacht en volumineus maken, waardoor deze gemakkelijker door de darmen kan bewegen.

Daarnaast kan een gebrek aan vocht in je lichaam leiden tot constipatie. Als je niet genoeg water drinkt, wordt je ontlasting hard en droog, wat het moeilijker maakt om naar het toilet te gaan. Ook een gebrek aan beweging kan constipatie in de hand werken. Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert namelijk de darmwerking en bevordert een gezonde spijsvertering.

Stress en veranderingen in je dagelijkse routine kunnen ook invloed hebben op je stoelgang. Je darmen zijn gevoelig voor veranderingen en reageren vaak op stress door trager te werken. Tot slot kunnen bepaalde medicijnen, zoals sommige pijnstillers en antidepressiva, constipatie als bijwerking hebben.

Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van je constipatie te achterhalen, zodat je gericht actie kunt ondernemen. In veel gevallen kan het aanpassen van je voeding al een groot verschil maken.

Voedingsmiddelen die constipatie kunnen verergeren

Nu we weten hoe constipatie ontstaat, is het tijd om te kijken naar voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden als je last hebt van een trage stoelgang. Hier is een overzicht van producten die constipatie kunnen verergeren:

  1. Vette zuivelproducten: Volle melk, kaas en volle yoghurt kunnen bij sommige mensen constipatie veroorzaken of verergeren. Als je merkt dat zuivel je klachten versterkt, kun je proberen om tijdelijk minder zuivel te consumeren of te kiezen voor lactosevrije alternatieven. Gelukkig is paardenmelk vetarm en lijkt het voor meer dan 90% op moedermelk.
  2. Bewerkte voedingsmiddelen: Witbrood, witte pasta en andere geraffineerde graanproducten bevatten weinig vezels en kunnen daardoor constipatie in de hand werken. Kies liever voor volkorenproducten die rijk zijn aan vezels.
  3. Rood vlees: Een overmatige consumptie van rood vlees kan leiden tot een trage spijsvertering. Probeer je vleesconsumptie te beperken en vaker te kiezen voor plantaardige eiwitbronnen of magere vissoorten.
  4. Gefrituurde en vette voedingsmiddelen: Deze producten zijn moeilijk te verteren en kunnen je darmen extra belasten. Beperk de inname van chips, frites en andere vette snacks.
  5. Alcohol en cafeïne: Beide kunnen een uitdrogend effect hebben op je lichaam, wat constipatie kan verergeren. Drink met mate en zorg ervoor dat je voldoende water binnenkrijgt.
  6. Chocolade: Hoewel heerlijk, kan chocolade bij sommige mensen constipatie veroorzaken. Als je merkt dat je er gevoelig voor bent, kun je beter kiezen voor andere zoete traktaties.

Door bewust te zijn van deze voedingsmiddelen en ze te beperken of te vermijden, kun je al een grote stap zetten in het verminderen van je constipatieklachten. Maar wat kun je dan wél eten om je darmen te ondersteunen?

Voeding die helpt bij constipatie: Geef je darmen een boost

Nu je weet wat je beter kunt laten staan, is het tijd om te focussen op voedingsmiddelen die juist kunnen helpen bij constipatie. Door de juiste keuzes te maken, kun je je spijsvertering ondersteunen en je darmen een handje helpen. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die je vaker op je menu kunt zetten:

  1. Vezelrijke groenten: Broccoli, spinazie, wortelen en andere groene bladgroenten zijn rijk aan vezels en helpen bij het bevorderen van een gezonde stoelgang. Probeer dagelijks een gevarieerd aanbod van groenten te eten.
  2. Fruit met veel vezels: Appels, peren, pruimen en bessen zijn niet alleen lekker, maar ook goed voor je darmen. Het pectine in deze fruitsoorten werkt als een natuurlijk laxeermiddel.
  3. Volkoren granen: Havermout, volkorenbrood en zilvervliesrijst zijn uitstekende bronnen van vezels die je spijsvertering ondersteunen. Vervang witte graanproducten door deze vezelrijke alternatieven.
  4. Peulvruchten: Bonen, linzen en kikkererwten zijn niet alleen rijk aan eiwitten, maar ook aan vezels. Ze geven je maaltijden een boost en houden je darmen actief.
  5. Noten en zaden: Amandelen, lijnzaad en chiazaad zijn goede bronnen van vezels en gezonde vetten. Voeg ze toe aan je ontbijt of als tussendoortje.
  6. Voldoende vocht: Hoewel geen voedingsmiddel, is het drinken van voldoende water essentieel bij het bestrijden van constipatie. Streef naar minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag.
  7. Probiotica: Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kefir, zuurkool en kombucha bevatten goede bacteriën die je darmflora ondersteunen en kunnen helpen bij het verlichten van constipatie.
  8. Paardenmelk: De meer dan 40 soorten vitaminen en mineralen in paardenmelk geven je darmflora een gezonde boost.

Door deze voedingsmiddelen regelmatig in je dieet op te nemen, geef je je darmen de ondersteuning die ze nodig hebben. Vergeet niet om geleidelijk meer vezels toe te voegen aan je voeding en voldoende water te drinken om de vezels goed te laten werken.

wat niet eten bij constipatie

Natuurlijke oplossingen: Paardenmelk capsules tegen constipatie

Naast het aanpassen van je voeding, zijn er ook natuurlijke supplementen die kunnen helpen bij het verlichten van constipatie. Een interessant natuurproduct die steeds meer aandacht krijgt, zijn paardenmelk capsules. Paardenmelk staat bekend om zijn gunstige effecten op de spijsvertering en is een waardevolle aanvulling in je strijd tegen constipatie.

Paardenmelk bevat natuurlijke probiotica die de darmflora ondersteunen en de spijsvertering bevorderen. Daarnaast is het rijk aan belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en omega-3 vetzuren die bijdragen aan een gezonde darmfunctie. Het gebruik van paardenmelk capsules helpt bij het verzachten van de ontlasting en het stimuleren van een regelmatige stoelgang.

Enkele voordelen van paardenmelk capsules tegen constipatie zijn:

  • Verbetering van de darmflora
  • Ondersteuning van een gezonde spijsvertering
  • Verlichting van constipatieklachten op een natuurlijke manier
  • Regelmatige stoelgang
  • Gemakkelijk in gebruik en goed te doseren

Het is belangrijk om op te merken dat paardenmelk capsules niet alleen effectief kunnen zijn tegen constipatie, maar ook kunnen helpen bij andere darmproblemen. De natuurlijke eigenschappen van paardenmelk maken het een veelzijdig supplement voor de algehele darmgezondheid.

Hoe neem je paardenmelk capsules

Je darmgezondheid opbouwen met paardenmelk gaat op een milde manier. De eerste 10 dagen zullen vooral afvalstoffen afgevoerd worden. Daarna begint de opbouw van de darmflora. Tussen de tweede en derde maand is het optimum bereikt. Daarom gebruik je paardenmelk capsules drie maanden voor een goed resultaat. De dagelijkse dosering is 3 gram biologische paardenmelk poeder. Deze poeder zit in capsules van 600mg, dus de dagelijkse dosering is 5 capsules. Deze kun je allemaal tegelijk innemen met een glas water tijdens het ontbijt.

Op weg naar een gezonde spijsvertering

Nu je weet wat niet te eten bij constipatie en welke voedingsmiddelen juist kunnen helpen, ben je goed op weg om je spijsvertering te verbeteren. Onthoud dat het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen, het toevoegen van vezelrijke producten aan je dieet en het drinken van voldoende water de basis vormen voor een gezonde stoelgang.

Laat constipatie je niet langer in de weg staan en neem vandaag nog de eerste stap naar een betere darmgezondheid!

Wij verzenden iedere werkdag om 23:59 uur. Verzending is gratis in Nederland en België.